Smerter i korsryggen, også kalt lumbago, er en smertefull men som regel ufarlig tilstand. Dette er den vanligste plagen i muskelskjelettapparatet og samfunnets dyreste enkeltlidelse. Mange blir raskt bedre, men tilbakefall er dessverre vanlig.

Årsakene til akutte ryggsmerter er mange og sammensatte. Derfor må forebygging og behandling tilpasses individuelt og sees i et helhetsperspektiv.
Søk derfor kyndig hjelp hos din kiropraktor for dette.

Vanlige symptomer:

Kan oppstå akutt eller gradvis
Smertefull og stiv korsrygg, verst om morgenen og ved sitting
”Kom-i-gang” smerter etter langvarig ro
Best å gå og ligge
Ryggskjevhet for å minimere smerte
Følelse av at ryggen eller bena «svikter»
Smertestråling ned i hofte og ben

Kiropraktisk behandling:

Hovedmålsettingen ved kiropraktorbehandling er å redusere smerte, fremme generell helse og øke livskvalitet ved å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og nervesystem. I behandlingen av den enkelte pasient legges det vekt på å se pasienten i et helhetsperspektiv etter en totalvurdering. Kiropraktoren anvender hovedsakelig hendene i selve behandlingen og bruker en rekke metoder og – teknikker for å gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem:

Spesifikk leddbehandling
Tøyninger
Muskulære teknikker
Nevrologiske teknikker
Funksjonell rehabiliterende trening/øvelser
Ergonomisk veiledning

Dette kan du gjøre selv:

Ved akutt vondt i ryggen: Finn en så smertefri stilling som mulig slik at klarer å slappe av. Start med forsiktige bevegelser med denne stillingen som utgangspunkt. Begynne å gå så snart du klarer det.
Konsentrer deg om å slappe av slik at du beveger deg så uanstrengt og naturlig som mulig selv om det gjør vondt. Si til deg selv at det går over.
Veksle mellom bevegelse og avlastning i smertefrie stillinger. Slik klarer du totalt å bevege deg mer uten å overdrive. Gå heller mange korte turer enn en lang.
Undersøkelser viser at jo raskere du kommer tilbake i bevegelse og opptar normal aktivitet, desto raskere blir du smertefri. Du kan ha nytte av smertestillende og betennelsesdempende medikamenter for å lindre smerter i akuttfasen.
Unngå tunge løft med bøyd rygg og arbeid i fremoverbøyd stilling.

 

Isjias

Isjias får du når isjiasnerven, som strekker seg fra bekkenet og ned på baksiden av lår og legg, blir irritert. Årsakene til dette er:
Betennelse rundt nerveroten som oppstår ved akutt skiveprolaps i nedre del av korsryggen
Forkalkninger og slitasje som gjør at nerveroten kommer i klem
Isjias gir helt bestemte symptomer og smerter:
Smertene følger isjiasnerven på baksiden av låret og leggen, og helt ned i foten
Smertene stråler nedenfor kneet og det følger ofte med en prikking eller nummenhet i huden på fot og legg
Nervesmertene er skarp, intens og veldefinert, ofte beskrevet som en ”elektrisk strøm” eller et ”tak” inne i benet

Kiropraktisk behandling av isjias:

Kiropraktoren kan som regel diagnostisere isjias ved en klinisk nevrologisk undersøkelse. Prolaps kan ikke ses på vanlige røntgenbilder. Kiropraktoren kan henvise til CT- og MR-undersøkelse. CT og MR bilder gir en relativt god fremstilling av mellomvirvelskiver og nerver, og er i mange tillfeller et viktig supplement til den kliniske undersøkelsen.
Kiropraktisk behandling av isjias går ut på å forbedre funksjon av ledd og muskulatur i området rundt isjiasnerven. Dermed forbedres blodsirkulasjonen slik at reparasjonsprosesser i nerve og skive stimuleres og opphopede slaggstoffer som irriterer nerven blir fraktet bort. I tillegg vil du få tilpassede rehabiliterende øvelser.
Kun 5 % av de som får isjias må opereres. Kiropraktoren vil henvise til operasjon når dette er aktuelt.

Dette kan du gjøre selv:

Kuldebehandling. Legg en ispose på nedre del av korsryggen i 10-15 min. Gjenta 3-4 ganger.
Sitt minst mulig. Trykket er størst på skiven når du sitter.
Klarer du å bevege deg litt er det bra om det så bare er å rusle litt rundt i huset.
Finn bevegelser som minsker smerten i benet, unngå bevegelser som øker bensmertene.
Veksle mellom bevegelse og avlastning i stillinger hvor du har minst mulig smerte. Slik klarer du totalt å bevege deg mer uten å overdrive.
Gå heller mange korte turer enn en lang.
Ta smertestillende dersom smertene ødelegger nattesøvnen.
Bevege tær og ankel for å stimulere nervebanene til muskulaturen

Dette er ikke isjias:

Utstrålende smerter nedover lår og legger er oftest ikke isjias. De fleste har faktisk «falsk isjias», som også kalles isjialgi. Eksempler på dette er feilfunksjon av leddene i korsryggen, muskelknuter og senefestebetennelser i setet og rundt hoften, feilfunksjon i bekkenledd eller skader i mellomvirvelskivene. Når muskulatur og ledd blir tilstrekkelig irritert eller betent, vil smerten spre seg nedover. «Falsk isjias» behandles som regel effektivt hos kiropraktor.

 

Din Plage